Храмовна слава цркве Светог Јована Крститеља у Петровчићу

Published On: 09/07/2021

Празник Рођења Светог Јована Крститеља у Петровчићу слава је храма и заветна слава тог Богом спасаваног сремског места и житеља.

Торжественом Литургијом 7. јула 2021. године началствовао је протојереј-ставрофор Јовица Веселиновић, пензионисани парох, уз саслужење јереја Перице Влаинића, старешине јаковачке Вазнесењске цркве, пароха добановачког Бојана Весића и јерођакона фенечког Марка.

Украшени храм који својом унутрашњом лепотом и уређеношћу показује бригу верног народа са својим свештеником Ненадом Катићем, красили су ангелски гласови богослова и младих.

На крају Литургије обављен је троструки опход око храма свечаном литијом са поменом упокојенима и сахрањенима у порти храма, а који су живот дали за Отечество.

Потом је у цркви обављен чин благосиљања славског колача и кољива, а затим се старешина храма Ненад Катић захвалио оцима на служби Господњој, кумовима славе и свим верницима за свакодневни допринос храму и селу.

Кумови славе су: Славиша Чобановић, Лазар Чобановић, Иван Чобановић – потомци проте Кузмана Чобановића за чије време службовања се храм и саградио. Поред њих, кумови су били и Биљана Бранковић, Биљана Прокопљевић, Нада Младеновић, Игор Цветковић, Верица Брауновић, Драгана Илић из Мислођина у чије је име дошао Раде Костић из Сурчина. Поред овогодишњих кумова који су се сагласили да буду и наредне године кумови, пријавиле су се породице Стојковић и Ранковић, а током године, могуће је пријавити се свештенику за кумство.

У порти храма је послужење за све припремило Удружење жена „Мајка Ангелина“ из Купинова и пекара „Батаинтегра”.

Славском сабрању је присуствовао председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша са сарадницима.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести