Циклус великопосних предавања у Крагујевцу

Published On: 14/03/2022

У складу са традицијом која се низ година одржавала у храму Светог Саве у Крагујевцу, предавања у току Великога поста на различите теме из хришћанског живота у просторијама духовног центра Златоусти, у новообновљеној згради, организује братство храма уз кородинацију јереја Александра Мирковића.

Прва тема којом је отворен циклус овогодишњих великопосних предавања је Лична и заједничка молитва коју је одржао парохијски ђакон при храму Александар Ђорђевић.

-Молитву не би требало схватити као пуку молбу. Почињемо од скрушене молитве у којој исказујемо молитве за себе и другога, док је савршенији вид молитве захвалност и благодарење. Све молитве које се читају на Литургији садрже множину, ми се молимо, и у појединачној и у заједничкој молитви. Благодарствене молитве приносе се у име читавога народа, у име Цркве и у име верника, и не моли се приносити у своје име, но у име Цркве. Народ одговара на молитву свештеника. Циљ целокупне молитве јесте да успостави човеково јединство са Богом кроз заједницу у Цркви, речи су ђакона Александра Ђорђевића

Тема молитве је изазвала интересовање код верника који су постављали питања, наводећи лична живота искуства и недоумице које их заокупљају и брину, а које су могли да у једном разговору и дијалогу са братством храма продискутују. Следеће предавање је на тему Покајање или оправдање јереја Ивана Антонијевића, у недељу 20. марта.

Извор: Епархија шумадијска

 

Најновије вести

Повезане вести