Црква Енглеске: Милиони прате богослужења преко интернета

Published On: 22/03/2021

Црква Енлеске је преко националних онлајн служби привукла више од 3,7 милона прегледа откако су пре годину дана уведена прва ограничења за окупљања на јавним богослужењима ради спречавања ширења вируса ковид 19. Видео клипови и други садржаји са служби прегледани су више од 40 милиона пута на каналима разних друштвених мрежа. Апликацијама за молитву и веронауку Цркве Енглеске, помоћу којих се верници могу придружити јутарњим и вечерњим молитвама ма где се налазили – приступило се осам милиона пута, што је за 50 одсто више у односу на претходну годину.

Сматра се да су ови подаци само врх леденог брега јер је одговор цркава на пандемију покренуо велику промену у животу верника. Најмање 20.000 услуга и других догађаја на интернету данас је наведено на веб страници „Проналазач цркве“ – achurchnearyou.com. Док се цркве радују очекиваном ублажавању ограничења и већем броју јавних скупова, многе парохије процењују како да искористе поуке из протекле године за своја редовна богослужења и мисију након пандемије.

Архиепископ кентерберијски Јустин Велби истиче: – Последња година била је време губитака, раздвајања и бола за све. Нисмо увек имали могућност да се састанемо ради молитве и богослужења што је чинило искушење још тежим, а чежња за даном када можемо да се окупимо пред Божјим лицем била је све јача. Ипак, усред свега овога, Бог је био с нама и учинио је нешто ново што нисмо могли да замислимо пре годину дана. Отпевали смо Господњу песму у виртуелном свету. Већ сада гледамо унапред и планирамо, без обзира да ли ћемо богослужења пратити на мрежи или личним присуством, како ћемо према искуству из прошле године да испробамо нове ствари да бисмо се што успешније обратили што већем броју људи са позивом да учествују у благој вести Исуса Христа.

Архиепсикоп Јорка Стефан Котрел поручује: Наравно да чезнемо за личним сусретом, али мрежне услуге могу бити веома корисне. Људи различитих старосних група, из различитих делова земље или чак света, окупљају се на мрежи како би се молили на начин које нисмо могли замислити пре годину дана. Многе цркве извештавају да већи број људи учествује у њиховим мрежним услугама него што су некада лично присуствовали. Наравно, надам се да ће нам се ови нови онлајн поклоници једног дана лично придружити. Али чак и ако то не учине, морамо наставити да негујемо ове мрежне заједнице и да то видимо као начин за досезање до људи и изградњу нових заједница.

Прву националну службу на мрежи предводио је надбискуп Јустин чиме је обележена Недеља материнства прошле године. Од тада су одржане 54 националне мрежне службе или 2.000 минута богослужења, 382 људи су учествовала у молитвама, читањима или размишљањима укључујући неке знамените личнпости попут принца Вилијама и папе Фрање, 258 духовних химни у различитим стиловима је певано у молитвеним скуповима широм земље и у иностранству. Готово све службе пратио је хор Светог Мартина. Истраживања су показала да је 19,7 одсто присутних први пут ступило у контакт са Црквом Енглеске.

Извор: churchofengland.org

Најновије вести

Повезане вести