Школа српског језика у Браунау

Published On: 01/10/2021

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, Просвјетина школа српског језика отворила је своја врата најмлађим полазницима при храму Светог апостола и евангелисте Марка у Браунау.

У недељу, 26. септембра 2021. године, на празник Свештеномученика Корнелија, служена је света Литургија којом је началствовао надлежни парох јереј Андреј Живковић.

Након свете Литургије, надлежни парох представио је својим парохијанима председника Српског просветног и културног друштва Просвјета г. Срђана Мијалковића који је у своме излагању изнео пројекат за све Србе који живе изван домовине. У своме излагању, г. Срђан је присутнима приближио идеје на којима почива Просвјета, а уједно и представио план и принцип по коме раде школе српског језика широм Аустрије.

– Данашње генерације суочене су са великим изазовом, изазовом очувања свог духовног идентитета а исто тако и националног. У тој борби која предстоји свима нама, који живимо и радимо у Републици Аустрији пресудна је пре свега вера која нас је кроз векове одржала а подједнако и улога језика, историје и културе. Потребно је да се што пре пробудимо из сна који нас је захватио, а генерацијама које су рођене и одрасле у Републици Аустрији омогућимо да одрастају уз своју Цркву, језик, историју и културу, истакао је између осталог надлежни парох.

После поделе нафоре, деца са својим родитељима имала су прилику да се упишу у Просвјетину школу српског језика а исто тако се и упознају са професором српског језика, г. Драганом Косановић. Читав овај пројекат Просвјета реализује у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије а све са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести