Јовањдан у Цетињском манастиру

Published On: 21/01/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 20. јануара 2022. године, на Сабор Светог Јована Крститеља, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру у којем је похрањена десна рука онога који је на реци Јордану крстио Господа Исуса Христа. Саслуживало је свештеномонаштво манастира и свештенство намесништва цетињског.

-Светога Јована у Цркви помињемо као Пророка, Претечу и Крститеља и да су све те свете службе које је обављао веома значајне, стављајући посебан акценат на епитет Претеча Господњи. Свети Јован није само ишао прије Христа и проповједао покајање, да би људи очистили своје срца и своје душе, мисли, да би могли послије да чују ријеч Господњу, него је он Претеча још од његовога зачећа, које је било на природан начин од мужа и жене. Али по натприродном дејству Божје благодати и милости, јер су његови родитељи Свети Захарије и Јелисавета били бездјетни више деценија и престарели за рађање. Међутим, Божја милост је тако подејствовала и анђео Господњи је са неба јавио његовом оцу свештенику да ће добити сина. Он испочетка није могао да вјерује и Господ му је дао такав знак да више није могао проговорити докле му се није родио син. Дакле, то натприродно дејство Божије милости на људску природу је заправо било довољан знак за довољно указање на рођење Христово, које је заиста по свему натприродно јер се догодило на изузетан начин од Дјевојке без мужа по дејству силе Духа Светога, беседио је Владика и додао:

-Свети Јован који се испунио Духа Светога, био је Претеча онога који ће излити благодат Пресветога Духа на цео свијет на празник Силаска Духа Светога на апостоле”, казао је и појаснио да је и претходно Господ изливао и даривао свога Духа Светога апостолима те су проповједали и чинили чудеса, али да је пуноћа тог догађаја била на Тројичиндан. Свети Јован је претеча Христов јер је први почео да проповиједа Јеванђеље. Започео је своју проповијед ријечима: Покајте се јер се приближи Царство небеско. Управо зато што је осјетио близину Царства небескога, али и велику неспремност људи да прими Онога који доноси Царство небеско – Христа Господа, он говорио: Покајте се! Поправите своја срца, мисли, своје душе очистите од прљавштине, гријеха и зато је вршио крштење покајања, које није било пуно крштење, али је било предобраз Христовога крштења, онога које је Христос Господ устројио да се ми њиме крштавамо.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести