Јубиларно издање књиге „Патријарх Кирил. Биографија“

Published On: 20/11/2021

Поводом 75. годишњице рођења Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила представљено је јубиларно издање књиге Митрополита волоколамског Илариона „Патријарх Кирил. Биографија“. Прво издање књиге изашло је 2009. године, убрзо након устоличења Његове Светости. Друго издање објављено је у серији „Живот изузетних људи“ 2018. године. Треће издање, које је припремила Издавачка кућа Познание уз помоћ Фондације Руски свет, значајно је допуњено у поређењу са претходна два.

Допуњена је статистика о животу Руске Православне Цркве, а знатно су проширени делови који се односе на активности патријарха Кирила у области спољне црквене политике, његових посета као предстојатеља епархијама Руске Православне Цркве и његових активности као епископа града Москве.

Књига почиње причом о породици будућег патријарха Кирила, његовом детињству и младости, годинама студија, ђаконским и свештеничким хиротонијама, раду архимандрита Кирила као представника Московске Патријаршије у Светском савету Цркава, његовој служби као ректора Лењинградске богословске академије. Посебна поглавља посвећена су његовом деловању као архијереја Смоленске и Калињинградске епархије и његовом раду на месту председавајућег Одељења за спољне црквене послове. Књига се наставља описом дела патријарха Кирила од времена његовог избора на московски престо до данас.

Књига садржи цитате из говора у којима предстојатељ Руске Православне Цркве износи своја сећања, размишљања о различитим аспектима црквеног живота, појављује се као личност, јерарх и мислилац отворен за комуникацију са људима различитих вероисповести и уверења. Биографија Његове Светости илустрована је уникатним фотографијама из архиве прес-службе Патријарха московског и све Русије, Издавачког савета Руске Православне Цркве, Издавачке куће Московске Патријаршије, Светског савета Цркава, фото-архиве Црквено-научног центра „Православна енциклопедија“ и других извора. Неке фотографије се објављују први пут.

Извор: mospat.ru

Најновије вести

Повезане вести