Јубилеј митрополита Илариона (Алфејева)

Published On: 19/08/2022

На празник Преображења Господњег, 6/19. августа 2022. године, поводом тридесет пете годишњице служења у свештеном чину Високопреосвећеног Митрополита будимпештанског и мађарског г. Илариона (Алфејева), Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј саслуживао је на светој архијерејској Литургији у Саборном  храму Успења Пресвете Богородице у Будимпешти.

Началствовао је Високопреосвећени Митрополит востријски г. Тимотеј из Јерусалимске Патријаршије.  Саслуживали су и Митрополит будимпештански и мађарски г. Иларион, Архиепископ подолски г. Тихон, Епископ будимски г. Лукијан, Епископ  ђулски г. Силуан из Румунске Православне Цркве, Епископ мелнишки г. Герасим из Бугарске Правослане Цркве, Архиепископ прашки г. Михаил, Архиепископ михаловски и кошицки г. Георгије, као и свештенство и ђаконство.

На крају литургијског сабрања присутни архијереји су упутили честитке Митрополиту будимпештанском и мађарском г. Илариону, који је на празник Преосбражења Господњег пре тридесет и пет година, рукоположен у свештени чин јеромонаха. Поводом јубилеја, у име Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и у своје лично име честитку митрополиту Илариону упутио је Епископ бачки г. Иринеј. Заблагодаривши владици Иринеју, митрополит Иларион је изразио радост што су у празничном сабрању, као представници Српске Православне Цркве, учествовали Преосвећена господа епископи бачки Иринеј и будимски Лукијан.

Видео-снимак свете архијерејске Литургије у Будимпешти

Извор: Епархија бачка

Најновије вести