Јубилеј римокатоличке цркве Светог Стефана у Браунау

Published On: 16/09/2021

За припаднике Римокатоличке Цркве – парохија Браунау на реци Ин, незабораван дан био је 18. април 1466. године када је епископ Улрих фон Нусдорф из Пасауа освештао данашњу парохијску цркву Светог Стефана у Браунау. 555. годишњи јубилеј, због ограничења наметнутих прописима о пандемији, обeлежен је са малим закашњењем, у недељу, 12. септембра, скромније него што је првобитно планирано: свечаним богослужењем, концертом звона и малом прославом на црквеном тргу.

Парохија је искористила годињшицу освећења храма као прилику за отварање посебне изложбе на 16 табли у цркви која прати историју те импресивне цркве. Црква Светог Стефана у Браунауу не привлачи посетиоце само због своје величине и упечатљиве куле, већ је и изванредно дело касне готике. Кроз векове је доживела радикалне промене. Након барокне трансформације средином 17. века од стране вајара и градитеља олтара Мартина Цирна, унутрашњост цркве је доследно поново готизована и тако је поново добила нову карактеристику. Главни олтар је направљен 1906. године према плановима бечког градитеља Фридрих фон Шмита.

Позивница за велики јубилеј упућена је и надлежном пароху јереју Андреју Живковићу, који је у име Српске Православне Цркве, делегирао г. Јована Миљановића, члана Црквеног одбора. Присуством на великом догађају настављено је неговање добрих односа са Римокатоличком Црквом која је у претходном периоду пружила подршку Црквеној оштини Браунау приликом куповине саданашњег храма Светог апостола и евангелисте Марка у центру града.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести