„Ћирилицом“: Наступ Дивне Љубојевић са ансамблом Мелоди

Published On: 24/08/2021

Друге вечери трећег фестивалаЋирилицом” (23. август- 6. септембар) на Тргу између цркава у будванском Старом граду од 21 час публика ће уживати у концерту духовне музике и наступу Дивне Љубојевић са ансамблом Мелоди. Дивна Љубојевић певањем и дириговањем професионално се бави од своје 17 године. Међународна публика више од две деценије прати њене наступе док светски критичари и медији глас Дивне Љубојевић називају „анђеоским”.

Двадесетпет музичких издањa, од којих дванаест за светско тржиште, наишло је на изузетне критике међународних слушалаца и музичких стручњака. Дивна Љубојевић је у 2016. години издала и музичко издање – компилацијски ЦД, под називом Антологија најлепше духовне музике православног Истока за националну издавачку кућу ПГП-РТС. Ово издање проглашено је за најпродаваније издање ПГП-РТС у 2016. години и најпродаваније издање из области духовне музике у оквиру свих издања ПГП-РТС.

Са својим ансамблом „Мелоди”, који је основала 1991. године са групом пријатеља, Дивна Љубојевић je одржала преко 600 концерата широм света. Од 2001. године Дивна je предавач на многим семинарима о музици широм Европе и води стручне школе певања. Док слушате Дивну Љубојевић бићете награђени небеском светлошћу која у виду њеног гласа помера границе нашег поимања лепог, хармоничног и духовног” забележила је музичка критика. Ово је препознао и композитор Франко Батиато, аутор оперe Телесио”, која је изведена 2011. године у Италији као прва холограмскa оперa на свету, a у оквиру које је Дивна наступила као водећи солиста. За филм Јан Артус-Бертрана Човек” (Human) у 2015. години у Паризу, Дивна је снимила једну од композиција Јерусалим”, композитора Армана Амара.

У току своје дугогодишње каријере као солиста, диригент, композитор и аранжер сарађивала је са солистима домаће и иностране оперске сцене, са камерним иструменталним ансамблима, са реномираним поп музичарима, а музика коју је снимила обележила је и низ ауторских филмова и позоришних представa. Стручна јавност Дивну Љубојевић сврстава међу водеће специјалисте за музичке традиције земаља византијског културног круга. Импозантна биографија Дивну Љубојевић сврстава у ред највећих мисионара српске, византијске и православне културне баштине. Дивна Љубојевић је носилац:

• Награде Златни Орфеј – L’Orphée d’Or (Француска 2014) od Académie du Disque Lyrique за европско издање – Divna, l’âme du chant orthodoxe,
• Oрденa Верност и вера” за истакнути допринос делу духовног препорода” (Белорусија 2014),
• Oрдена Почајевске иконе Мајке Божје за проповед Православља појањем” (Украјина 2010),
• Награде магазинa за класичну музику Le Mond De la Musique” (Француска 2006) за европско издање – Lumieres Du Chant Byzantin.

Извор: Народна библиотека Будве, Митрополија црногорско-приморска

 

Најновије вести

Повезане вести