120 година Богородичиног храма у Жепчу

Published On: 30/10/2022

Варош Жепче, смештена између Зенице на југу и Добоја на северу, једна је од настаријих вароши Босне. Спомиње се још у римска времена.

Честити и богобојажљиви Срби Жепча и околине пролазили су као и сви њихови сународници у Босни и Херцеговини кроз тешке муке и невоље, њихове Сциле и Харидбе, и упркос свему остали су верни својој православној вери и Српској Православној Цркви. Пре 120 година, тачно на дан успомене Свете Петке (Параскеве) 1902. године, Митрополит дабросански Николај Мандић је осветио прекрасни храм Рођења Пресвете Богородице.

У знак сећања на тај свети чин Срби Жепча и околине традиционално славе празник Свете мати Параскеве као своју другу крсну славу. Тако је било и ове 2022. године. Свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом, уз саслужење игумана Георгија (Станковића), протојереја-ставрофора Чеда Ђуреиновића, Јадрана Даниловића и Илије Чупића, јереја Драгише Цвјетковића и Дражена Анџића и ђакона Будимира Гардовића.

Након свете Литургије и литије око светог храма, митрополит Хризостом је преломио славски колач са кумовима славља г. Здравком и гђом Стојанком Мишкановић из Љесковице, који тренутно живе у Милану, у Италији, а затим је освештао нови Парохијски дом, подигнут на месту срушеног старог парохијског дома. Ново здање подигнуто је свесрданим залагањем надлежног пароха, протојереја-ставрофора Зорана Живковића, кума славља г. Здравка Мишановића и многих других Жепчана који су због ратних дешавања избегли, прогнани и расијани по читавом свету.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести