135 година Нишке црквене певачке дружине „Бранко“

Published On: 24/10/2022

Нишка црквена певачка дружина Бранко обележила је 20. октобра 2022. године велики јубилеј – 135 година постојања, одржавши величанствени концерт у Светосавском дому, у порти нишког Саборног храма Силаска Светога Духа на Апостоле.

Програм је отворен беседом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, након чега је уследило више музичких нумера духовног и народног карактера у сјајном извођењу Дечјег хора Бранко који води диригент Јована Микић. Следила је беседа академика Светислава Божића, који је нагласио значај дугог деловања Нишке црквене певачке дружине у погледу националног и културног уздизања српског народа. Позорницу су потом преузели старији чланови НЦПД Бранко предвођени диригентом Саром Цинцаревић, који су као и увек показали велико умеће извођења музике из духовног и националног опуса које се већ скоро век и по усавршава и унапређује на част и понос Ниша и нишке Епархије.

После музичког дела програма додељена су признања истакнутим појединцима, сарадницима и пријатељима који су помогли расту и развоју Црквене певачке дружине Бранко. Диригент Сара Цинцаревић доделила у име хора звање почасног члана академику Светиславу Божићу, хоровођи Панчевачког српског црквено певачког друштва гђи Вери Царини, као и г. Горану Шепи, фронтмену нишког рок састава Кербер. Такође, најављена је и званична обнова Фонда Роксанда, названог по мајци некадашњег Епископа нишког, Светог Доситеја Васића. Том приликом, Преосвећени Владика је одликовао гђу Емилију Радмиловић из Ниша високим одликовањем Епархије нишке, орденом Светог Романа Ђуниског првог степена, за приказану љубав према Светој Мајци Цркви и тридесетдвогодишњи труд и залагање у сарадњи са НЦПД Бранко. Пошто је  певач Горан Шепа уз пратњу хориста извео песму Запис, уследила је одјава водитеља и многољетије српском народу у солистичком извођењу протојереја Владице Савића. Програм је завршен свечаним ватрометом.

Извор: Епарија нишка

Најновије вести