145. годишњица Калипољске битке

Published On: 13/07/2021

У понедељак, 12. јула 2021. године, на празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих српских мученика и новомученика на планини Јавор у селу Љепојевићи, између Нове Вароши и Ивањице, на надморској висини преко 1400 метара. Саслуживали су јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

После Божанске Литургије и краћег задржавања у разговору са мештанима овог сликовитог села на планини Јавор Преосвећени се упутио на оближње Калипоље где је на једном узвишењу у средини простране долине подигнут споменик изгинулим јунацима Калипољске битке, односно Јаворског рата (1876-1878), који су животе своје положили за слободу свог народа и отаџбине.

У присуству многих званица одслужен помен пострадалим јунацима након чега се Епископ обратио присутнима: – Велики људи и велики догађаји нас призивају и око себе окупљају и уједињују. Данас, на овом светом месту, уједињује нас сећање на велике синове рода нашега који су учествовали у великим догађајима. У оно време Србија је била у пониженом положају а њени синови сећали су се позива Господа Христа да треба волети Господа Бога и да треба волети своје ближње. Јунаци којих се данас сећамо дали су оно најсветије што су имали – своје животе. Знали су шта дају и зашто га дају, како рече песник. Да бисмо одржали пуноћу свога бића неопходно је одржати и пуноћу памћења. Овај догађај доприноси употпуњавању памћења и он ће сигурно допринети употпуњавању бића, то јест личног и заједничког идентитета потомака оних којих се данас највише сећамо. Они су изразили и показали љубав својим делом, а ми својим памћењем, трајним и вечним, и својом молитвом да Бог њима узврати својим памћењем.

Венце на спомен обележје јунацима Калипољске битке положили су изасланик Председника Републике Србије г. Милорад Вељовић са војном пратњом, представници Министарства одбране и Војске Србије, председници општина Нова Варош и Ивањица, представници Хуманитарне организације Стара Рашка из Београда, Удружење потомака ратника Србије 1912-1918 Војвода Петар Бојовић из Нове Вароши, Удружење потомака ратника Србије 1912-1918 из Ивањице, Удружење потомака ратника Србије 1912-1918 Коста Тодоровић из Ужица и представници Равногорског покрета.

Недалеко од Калипоља на узвишењу налази се гробље изгинулим јунацима Јаворског рата и споменик мајору Михаилу Илићу, где је служен помен јунацима отаџбинских ратова, и положени венци.

– Често долазе тренуци да је неопходно доносити крупне одлуке, опредељивати се и одлучно делати. Сви ови мученици којих смо се сећали и јуче и данас су у смутним временима, у временима страдања и духовног завођења, имали задатак да се снађу у једном тренутку и донесу одлуку за шта су цео живот живели и за шта ће даље живети. Тако су многи, због крупне одлуке, морали и да положе свој живот. Управо се налазимо на месту где су те крупне одлуке доношене. Сећамо се човека који је доносио те крупне одлуке, а то је могао само храбар човек, јунак Јаворског рата, мајор Михајло Илић. У време клонулости, у време панике, смућености, он је донео одлуку и снашао се у тој одлуци, да усправи дух оних који су око њега, сачувавши у себи дух усправан. Није жалио себе, принео је себе томе вишем циљу, и положио свој живот за своју отаџбину. Он зато живи вечно, и ми се молимо Богу да га задржи у Свом загрљају у Царству Своме, а ми ћемо га задржати у свом памћењу и љубави коју му сада приносимо, беседио је владика Атанасије.

Преосвећеном Епископу Атанасију су на поменима саслуживали архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мишел Мемишевић, јереј Зоран Стевлић из Епархије жичке и протођакон Иван Савић.

Осим ових догађаја, на Јавору је у наставку одржан и 14. по реду Сабор српске омладине из матице и расејања на ком је изведен пригодан културно-уметнички програм уз учешће културно уметничких друштава из Бања Луке, Ивањице, Новог Пазара, Нове Вароши, затим народних гуслара, здравичара, певачких група. Ову манифестацију је покренула и организовала Хуманитарна организација Стара Рашка из Београда и ево већ дуги низ година ово Петровданско саборовање на Јавору се успешно одржава на радост свих мештана околних села али и многих гостију који долазе да се поново виде и поразговарају са својим пријатељима из разних крајева српских земаља.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести