32 године архијерејске службе патријарха Данила

Published On: 10/03/2022

Пре 32 године Његово Блаженство Патријарх румунски г. Данило је хиротонисан у епископски чин у Саборној цркви у Темишвару. Патријарх Данило, шести поглавар Румунске Православне Цркве, рођен је 22. јула 1951. године у селу Добрешти, општина Бара, округ Тимиш, као треће дете учитеља Алексија и његове супруге Стеле Чоботе. Између 1974. и 1976. похађао је докторске курсеве на Православном богословском институту у Букурешту, под руководством проф. Думитруа Станилоаеа. Студије је наставио у иностранству на Протестантском теолошком факултету Универзитета друштвених наука у Стразбуру, Француска, и на Универзитету Алберт Лудвиг у Фрајбургу, Немачка. Докторску тезу одбранио је 15. јуна 1979. године на Универзитету у Стразбуру под насловом: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité. Ментори су били знаменити професори Жерар Зихвалд и Андре Бенуа.

Године 1987. ступа у монашки живот у манастиру Сихастрија примивши име Данило под плаштом старца Клеопе. За ђакона је рукоположен 14. августа 1987. године, а следећег дана је рукоположен за свештеника. За викарног епископа Архиепископије темишварске, са титулом Епископ лугошки, хиротонисан је 4. марта 1990. године, док је 7. јуна 1990. године изабран за Архиепископа јашинског и Митрополита молдавско-буковинског. Црквени Сабор 12. септембра 2007. године изабрао је митрополита Данила за  Патријарха румунског. Устоличење Његовог Блаженства обављено је 30. септембра 2007. године у Патријаршијској Саборној цркви у Букурешту.

Изградња Саборне цркве народног спаса, националног идеала који је Његово Блаженство примио од својих претходника, представља круну међу достигнућима патријарха Данила.

Извор: basilica.ro

Најновије вести

Повезане вести