650 година од оснивања Града Крушевца

Published On: 23/04/2021

Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић присуствовала је 18. априла 2021. године, као почасни члан, седници Одбора за обележавање 650 година од оснивања Града Крушевца на којој се разматро предлог Програма за Видовдан 2021. године и обележавање 650 година од оснивања града.

Манифестација, која ће трајати током године, имаће садржајан програм, који се састоји од културних и историјских елемената и спортских манифестација. „Ово је један спој историјског подсећања шта је Крушевац некада био са модерним градом какав је данас у 21. веку“, рекла је министарка Гојковић и изразила посебно задовољство што ће 28. јуна бити изведена најстарија српска опера „На уранку“, што је реткост данас у Србији.

Гојковић је додала да ће у овој манифестацији учествовати све установе културе из Крушевца: библиотека града, музеј, архив, позориште. Гојковић је напоменула да ће Министарство културе и информисања помоћи, јер су ове године све установе културе активно учествовале у свим конкурсима које је Министарство расписало, а који се идуће недеље завршавају.

Министарка културе и информисања обисла је и легат Милића од Мачве у Крушевцу и указала на његов значај за Крушевац и Србију, и напоменула да се у Београду налази објекат у којем је он стварао нека од својих најлепших дела, а који је веома запуштен.

„Договорили смо се да следеће недеље заједно посетимо тај објекат, да видимо у каквом се стању налазе слике и у, сарадњи са руководством града Крушевца сагледамо како ми можемо да помогнемо, али и да скренемо пажњу Граду Београду на стање тог објекта, јер би могао да буде важно стециште, карта на мапи културе Града Београда и Србије“, напоменула је Гојковић.

Гојковиће је истакла да је важно показати туристима из земље и иностранства колико је Милић од Мачве значајан сликар за историју уметности 20. века.

Извор: Министарство културе

Најновије вести

Повезане вести