700 година од упокојења Светог Краља

Published On: 08/04/2021

Дана 30. марта 2021. године, на празник Светог Алексија Човека Божјег, у Патријаршији српској у Београду, под председавањем Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, одржан је састанак чланова Програмског одбора Међународног научног скупа 700 година од упокојења Светог Краља којим ће се ове године обележити велики и значајан јубилеј Светог краља Стефана Милутина у Епархији врањској.

Састанку су присуствовали Епископ врањски Пахомије, председник Програмског одбора; проф. др Влада Станковић, потпредседник; архимандрит мр Методије Марковић, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског; проф. др Јелена Ердељан; др Радован Пилиповић; проф. др Драгољуб Марјановић, секретар одбора.

Циљ Међународне научне конференције 700 година од упокојења Светог Краља је да се доба владавине краља Стефана Уроша II Милутина и његова владарска личност и епоха коју је обележила његова владавина у години јубилеја истраже са различитих аспеката, а резултати представе српској научној и широј јавности. У том смислу, Програмски одбор је донео више одлука које ће бити усмерене на припрему и организацују научног скупа који је предвиђен да се одржи у Епархији врањској од 23. до 25. септембра 2021. године, уз пратеће догађаје попут изложби, промоција и летње школе посвећене Светом Краљу.

На састанку је такође договорен и низ других активности којима ће се у Епархији врањској прославити јубилеј 950 година манастира Преподобоног Прохора Пчињског и његовог светитељског култа у српском народу, као што су: централна прослава јубилеја која ће бити одржана 13. јуна, свечана академија, као и промоције досадашњих штампаних издања релевантних научних студија посвећених манастиру Светог Прохора Пчињског и зборника радова са Међународног научног скупа Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу који је успешно организован и одржан 2020. године уз учешће великог броја научника из Србије и региона.   

Чланови Програмског одбора Међународног научног скупа 700 година од упокојења Светог Краља договорили су се да следећи састанак чланова одбора буде уприличен у седишту Епархије врањске 24. априла 2021. године. 

секретар Програмског одбора, проф. др Драгољуб Марјановић

Извор: Епaрхија врањска

Најновије вести

Повезане вести