80 година нацистичког логора за Роме у Салцбургу

Published On: 25/10/2021

Поводом 80. годишњице од успостављања нацистичког концентрационог логора за Роме у Салцбургу 22. октобра 2021. године одржан је комеморативни скуп у салцбуршком насељу Леополодскрон-Мос. Скуп је организовао Католички центар за образовaње у сарадњи са Институтом републичког Министарства за образовање, науку и истраживање „Памћење“, Грађанском иницијативом Столперштајн и Комисијом за међуверски и интеркултурни дијалог Надбискупије салцбуршке.

Скуп је отпочео поворком која је обишла споменике на местима страдања, а завршио се у католичкој парохијској цркви у Леополдскрон-Мосу у присуству представника хришћанских заједница из Салцбургу: старокатоликје је представљао генерални викар Мартин Ајзенбраун, евангелисте пастор мр Тилман Кнопф, римокатолике Роберт Лукман, сиријске оријенталне хришћане свештеник Салиба Ер. По благослову Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, комеморативном скупу присуствовао је свештеник Зоран Врбашки.

Сабрање је настављено у парохијској сали пројекцијом документарног филма „Цигански концентрациони логор Максглан“ о страдању Рома у режији Маркуса Вајсхајтингер-Хермана након чега је историчар и политиколог проф. др Ерика Турнер са Универзитета у Инсбруку одржала предавање на тему ,,80 година после – историјски факти и култура сећања“.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести