90 година Радио Ватикана

Published On: 11/02/2021

Радио станица Свете столице, коју је основао папа Пије XI, а пројектовао и изградио Гуљелмо Маркони, напунио је 90 година и данас се емитује на 41 језик. Главни уредник Ватиканског радија каже да се годишњица прославља отварањем нове интернет странице и додавањем веб радио станице. Скоро 12.000 сати емисија у једној години, укључујући радио коментаре, као и вести, литургијске и музичке програме представља идентитет Ватиканског радија, радио станице Свете Столице, коју је успоставио папа Пије XI, који ју је поверио Исусовцима. Станицу је изградио чувени Гуљелмо Маркони пре деведесет година. Данас се емитује програм на 41 језик и свакодневно доноси читавом свету речи Јеванђеља и Папин глас.

Ова годишњица се обележава у току једног од највећих искушења за читаво човечанство због пандемије вируса ковид-19. Подсећамо, 9. марта 2020. године папа Фрања је одлучио да слави мису у Дому Свете Марте уз пренос омогућавајући вернима из целог света да се моле са њим пошто су у многим земљама службе у присуству верника обустављене. Техничке и уредничке обавезе овог радија су се умножиле. Поред услуге телевизијског и радијског емитовања на неколико језика, уредништво радија је креирало нове програме и подкастове и дистрибуирало аудио књиге. Радио је постао близак свима, досегао је сваки кутак планете.

На Радио Ватикану говорило се на више језика, али није имао наменске језичке програме. Веб радио, који се сада ствара, дебитоваће на италијанском, француском, енглеском, шпанском, португалском, немачком и јерменском језику. Ове године биће покренуто скоро 30 канала уживо, што одговара истом броју језика. Развијени у сарадњи са редакцијом портала Vatican News биће доступни на обе странице Радија и путем актуелне мобилне апликације. Значајан део програма биће испуњен музици и боголсужењима на латинском језику.

Радио Ватикан је пратио и искусио дигиталну револуцију и сателитско емитовање и кроз многе изазове, све до пандемије коју свет данас проживљава, увек успевао да допре си свих оних који желе да слушају речи Јеванђеља.

Извор: Vatican News

Најновије вести

Повезане вести