90 година храма у Вичи

Published On: 03/08/2021

Предстaвљена књига Црква Светог пророка Илије у Вичи 1931-2021, аутора свештеника Немање Матејића. Храмовна слава крунисана је светом Литургијом којом је началствовао Епископ жички г. Јустин.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина Црква у Вичи је 2. августа 2021. године прослављена слава храма Светог пророка Илију и његов деведесетогодишњи јубилеј.

Прослава је започела уочи Светог пророка Илије вечерњим богослужењем и промоцијом књиге Црква Светог пророка Илије у Вичи 1931-2021, аутора свештеника Немање Матејића. Значајном јубилеју претходила је изложба фотографија и црквених предмета.

Вечерњу молитву служили су протојереј Драган Радојичић, некадашњи парох вички, и протојереј-ставрофор Љубинко Корићанац. Након вечерњег богослужења уприличена је промоција књиге која је започела песмом хармоникаша Матеје Рановића, а затим се обратио аутор књиге.

Инспирисан историјским околностима и желећи да деведестогодишњи јубилеј не буде заборављен, аутор се дохватио пера и потрудио се колико је могао и умео да напише о животу и духовној делатности ове Цркве Божје. Велику помоћ су му пружили Миломир  Микановић, који живи у Краљеву, а пореклом је из села Живице, кoja припада вичкој парохији, као и проф. Драгољуб Даниловић, песник Милоје Радовић, лектор Ксенија Миловановић, графичар Раде Милекић и издавач књиге Библиотека у Гучи.

Проф. Даниловић се као врсни историчар обратио публици, скренувши пажњу на огроман значај података садржаних у књизи о именима страдалих парохијана у току Балканских ратова и Првог светског рата. Такође, истакао је значај колективног памћења српске историје, као и истински значај Литургије. Присутнима се обратио и песник Милоје Радовић, који је изнео веома детаљну и опширну анализу књиге. Након излагања о књизи, парох вички је уручио захвалнице свим људима и добротворима, који су дали допринос да књига изађе у јавност.

Прослава храмовне славе крунисана је светом архијерејском Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Саслуживали су архијерејски намесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић, старешина цркве у Пожеги Божo Главоњић, парох ужички Душан Томић, парох вички Немања Матејић и ђакон Стефан Симић.

-Оснивачи овог светог храма данас нису са нама, али су живи у Царству Божјем, јер је човек створен за вечни живот, поручиоје владика Јустин, којиј е након Литургије преломио славски колач, а потом и освештао фрескопис у храму. Такође, додељене су грамате добротворима Цркве Божје који су својим прилозима учинили да фреске угледају светлост дана.

У културно-уметничком програму учествовали су драмски уметници Биљана Ђуровић и Александар Лазић, извођач етно музике Катарина Гојковић и КУД „Абрашевић“, на челу са уметничким руководиоцем Маријом Гавриловић.

Извор: Епархија жичка

Повезане вести