Епископ Јован осветио цркву Светог Пантелејмона у Комарану и Мотрићу

Published On: 04/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован осветио је 1. октобра 2022. године, на празник Светог Евменија Гортинског и Свете мученице Ариадне, цркву Светог великомученика Пантелејмона у селима Комаране и Мотрић.

-Данашњим освећем ове цркве сишло је парче неба на земљу. Свака црква управо представља небо, браћо и сестре. Када улазите у храмове на Божанствену Литургију, улазите у Царство Небеско. Кроз свето причешће и кроз долазак на богослужења ми смо већ и овде и сада закорачили у Царству Небеско. Данашњи дан је велики и благословен дан, дан када смо призвали Светога Духа да освети овај храм који је постао дом Божји, а оно што је Дом Божји то је дом свих нас. Црква као тело Христово то и значи, а храмови су слика тела Христовог. Храмови се граде да се у њима чују Литурђије и овога и онога света, како каже наш стари песник, беседио је владика Јован и додао:

-Ви овде сада имате благослов Божји, благослов Цркве да се овде од данас служи света Литургија. Зато вас молим, позивам и призивам да долазите на свету Литургију. Овај храм је леп – хвала Богу и вашој љубави којом сте га градили и саградили – али он и сваки други храм биће лепши онолико колико га народ посећује и долази на богослужење. Зато вас молим да чувате ову светињу коју сте данас добили да би и светиња чувала вас. Немојте дозволити да она чами међу дрвећем, него дођите да се овде напајате Духом Светим. Долазите у овај храм да се Богу молите, да се молите Светом Пантелејмону и Светом великомученику кнезу Лазару. Немојте дозволити да ова црква опустоши без вашег доласка као што, када сам јутрос долазио приметио  колико има опустелих кућа у овоме крају. Кућа коју напуштају деца чами и пропада. Зато немојте дозволити да овај храм буде без вас, без народа.

Његом Преосвештенству су саслуживали свештеници намесништава левачког, беличког, лепеничког и крагујевачког. Након свете Литургије Епископ је поделио одличја заслужнима за изградњу храма – списак одликованих на интернет страници Епархије шумадијске.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести