Епископ Теодосије: Апел за очување мира и решавање свих спорних питања дијалогом

Published On: 28/10/2022

Апел за очување мира и решавање свих спорних питања дијалогом

Поводом ситуације у којој представници косовских институција инсистирају да сви грађани на северу Косова и Метохије изврше пререгистрацију својих возила на регистрационе таблице „РКС” и става огромне већине грађана српске националности да остану при постојећим регистрацијама, суочавамо се са озбиљном кризом која може да доведе до озбиљног нарушавања јавног реда и мира, посебно у случају покушаја заплене возила од стране полиције. Ескалација ове кризе никоме није на корист и дубоко би угрозила напоре да грађани на овом простору живе у миру и поштовању без обзира на етничку припадност.

Као Епископ рашко-призренски, са својим свештенством користим ову прилику да апелујем на косовске институције да прихвате једногласан предлог мисије Европске уније на Косову, амбасадора земаља Квинте и специјалног представника САД за западни Балкан г. Ескобара да се избегне сваки вид конфронтације око регистрационих таблица и да се ово питање дијалогом надлежних страна уз међународну подршку решава у року од наредних 10 месеци у складу са ранијим договорима у Бриселу или другим моделима који се договоре у дијалогу.

Апелујемо такође на све грађане на северу Косова и Метохије да сачувају мир, уздржаност и присебност и да се за своја права боре достојанствено и хришћански не дајући никаквог повода онима који би желели да на било који начин испровоцирају или изазову насиље и тако угрозе животе, здравље и имовину било кога на овом простору. Од међународних представника очекујемо одговоран, мудар и одлучан приступ који би помогао да се ово питање решава у процесу дијалога и уз поштовање права и слобода свих грађана.

Молимо се Господу Миротворцу да на овим просторима буде сачуван мир и спремност за дијалог у складу са свим принципима који постоје у демократским друштвима, а нипошто уз демонстрацију и примену силе, претњама или не дао Бог угрожавањем живота људи.

Епископ рашко-призренски Теодосије

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести