Игуман хиландарски Методије у посети Епархији аустралијско-новозеландској

Published On: 17/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан дочекао је 12. октобра 2022.године, на празник Светог Киријака Отшелника, игумана царске лавре манастира Хиландара, високопреподобног архимандрита Методија.  

Игуман Методије је допутовао у Аустралију поводом прославе 50. јубилеја манастира Светог Саве у Илајну, а као благослов Свете Горе Атонске донео је две верне копије чудотворних икона Пресвете Богородице Тројеручице и Пресвете Богородице Млекопитатељице.

Том приликом игуман Методије је поручио: -Пресвета Богомајка бира места које ће посетити и која ће својом посетом и молитвеном заштитом помиловати. Ове две верне копије чудотворних икона заувек ће остати као знамен великог благослова и укрепљење верном народу Светосавске Српске Православне Цркве на Петом континенту, као и свим душама жедних и гладних истине, правде и утехе Божје: Пресвета Богородица Тројеручица у манастиру Новом Каленићу код Канбере, а Млекопитатељица у капели Колеџа Свети Сава у Варавилу.

Копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице свечано је дочекана 15. октобра 2022. године у манастиру Светог Саве – Новом Каленићу код Канбере. Пре почетка свете архијерејске Литургије, икона је свечаном литијом унета у манастирски храм ношена рукама игумана  манастира Хиландара архимандрита Методија и намесника манастира Светог Саве у Илајну архимандрита Петра. На улазу у храм епископ Силуан дочекао је дочекао икону поклонивши јој се, а затим је допратио кађењем до места предвиђено за њено пребивање до израде трона.

Светој Литургији су присуствовали амбасадори Србије, Русије и Либана, као и ктитор те велике светиње г. Ратко Милићевић.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска

Најновије вести