In memoriam: Проф. Ерих Лајтенбергер

Published On: 25/01/2021

Бечки публициста, новинар, заслужни члан Фондације Про Оријенте и дугогодишњи портпарол Међуцрквеног савета у Аустрији, професор Ерих Лајтенберг изненада се упокојио 18. јануара 2021. године, у Бечу, у 77-ој години живота.

Проф Лајтенбергер (Erich Leitenberger) рођен је 7. августа 1944. године у Бечу. Пре ступања у црквену службу, био је уредник (1967-1974) дневног листа Die Presse. Од 1981-2009 био је и главни уредник новинске агенције Kathpress и службеник за штампу Аустријске бискупске конференције. Држава је веома ценила заслуге проф. Лајтенбергера и доделила му висока одликовања. После пензионисања (2011.) добровољно је преузео дужности почасног портпарола за односе у медијама у конференцијама и фондацијама као добар познавалац међуцрквених односа.

Као осведочени пријатељ Православне Цркве, проф. Лајтенбергер је неуморно подржавао Православље у Аустрији. Извештавао би објективно и без полемика о свим збивањима у аутокефалним Православним Црквама, а био је поуздан извор за упознавање са Српском Православном Црквом свакоме који се интересовао за њен рад у Аустрији и широм расејања. У свом јавном односу према националним и међународним медијским кућама и новинарским агенцијама, проф. Лајтенбергер је радо и често објаснио предања и обичаје у Православљу, а оне би га радо прихватиле и цитирале. Његови текстови су се редовно могли наћи и на разним интернет презентацијама. У новинарским круговима уживао је високу репутацију због своје мирноће, јасноће и поузданости својих података и свог изузетно свеобухватног знања. Односи његове римокатоличке Цркве са Православљем били су му веома важни. Био је изванредна личност, велики ревнитељ и визионар савремених међуцрквених односа. Пре свега, имао је драгоцени дар градње мостова међу верујућим људима.

Са стручним знањем и одговарајућом осетљивошћу за новонастале или незгодне ситуације у црквама широм света, проф. Лајтенбергер је написао многа саопштења за јавност и драгоцене коментаре који су наишли на опште одобравање. Његове процене и савети били су тражени са свих страна. Редовно је посећивао писца ових редова и својим саветима и великим искуством помагао му у осетљивим сегментима свакодневних односа са јавношћу.

Захваљујући свестраним извештајима неуморног проф. Лајтенбергера о протеривању хришћана у Северном Ираку од стране исламистичких покрета започео је чувени добротворни пројекат Акција повратка кући – помоћ хришћанима у невољи на Блиском истоку, тако да је прикупљено више од 500.000 еура, како би се хришћанима омогућио повратак у домовину и обнова кућа и инфраструктуре. – Планирао је организовану посету аустријских новинара светињама на Косову и Метохији, како би помагао да се промени једнострана слика о том намученом и многонапаћеном региону, али пандемија је то привремено осујетила.

Својом великом добротом и хуманошћу проф. Лајтенбергер био је дубоко побожни хришћанин који је волео црквени живот повезавши га са својом професијом, тако да му је животни мото гласио: служити Богу и људима! Увек је радио са пуно љубави и сви који су га упознали, веома су га и ценили. Његово упокојење представља за многе његове поштоваоце, тако и за долепотписаног, тужни губитак доброг и дугорочног пријатеља, а остаће ненадокнадиви губитак за хришћански свет не само у Аустрији.

Епархија аустријско-швајцарска чуваће часну успомену на професора Лајтенбергера који је служио својој Цркви и нарочито Српској Православној Цркви у Аустрији на несебичан и уверљив начин до краја. Бог да му душу прости!

Епископ аустријско-швајцарски Андреј

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести