Kонференција за медије у САНУ

Published On: 09/09/2021

У Свечаној сали Српскe академије наука и уметности 8. септембра 2021. године конференцијu за новинаре је водио академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, који је говорио о изборима за чланство у САНУ 2021. године, активностима и научним скуповима до краја године. Говорећи о предстојећим активностима академик Максимовић је истакао да је огранак САНУ у Крагујевцу постао амбициозан у својим плановима, а истакао је и рад огранака у Новом Саду и Нишу. Оно што представља изазов у народном периоду за остваривање планова и програма у Академији јесте питање нових мера против Ковида којима ће се прилагођавати програми научних скупова и изложби.

Када је реч о новим члановима академик Максимовић је истакао да су одељења САНУ ове године поднела највећи број предлога за чланство и нагласио да ће посебна пажња бити усмерена на избор дописних чланова Академије, јер они представљају основ за подмладак чланова Академије.

Академик Александар Костић је говорио о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља. -Снимање Мирослављевог Јеванђеља је завршено пре неколико дана, следи провера квалитета снимака. Јеванђеље је снимано камерама од 70 мм, док је свака илуминација у њему снимљена посебним макро-објективом. Када је реч о илуминацијама постоји неких 400 снимака, док је укупно направљено преко 2000 снимака, напоменуо је академик Александар Костић.  -Рестауратори су приликом фотографисања уочили многа микро оштећења која се до сад нису могла приметити. То даје прилику стручњацима да и та оштећења детаљно рестаурирају што ће додатно допринети очувању Јеванђеља, напоменуо је академик Костић.

Извор: Радио Слово љубве

Повезане вести