Канонска посета eпископа Андреја Малти

Published On: 16/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је периоду од 5. до 8. новембра 2022. године Српску православну црквену општину Светог апостола Павла и Светог Николе на Малти.

Уочи недеље и празника Светог великомученика Арете, владика Андреј је присуствовао свечаном вечерњем богослужењу у Мсиди које су служили парoх Ристо Горанчић и ђакон Александар Савић из Беча. Поздравивши присутне вернике, владика Андреј је поручио: -Увек ће Црква бринути о души народа и о духовном опстанку на најудаљенијим местима васцелог српског расејања. На овим темељима зидају се трајне ствари, а Црква ће увек и занавек бити уз свој народ. Исте вечери у 19 часова, у част епископа Андреја пред многобројном публиком у концертној дворани у Гзири наступили су браћа Теофиловић.

У недељу, 6. новембра 2022. године, епископ Андреј је началствовао светом архијерејском Литургијом у Бизербуџи, у новоустројеном храму Светих богородитеља Јоакима и Ане, уз саслуживање надлежног пароха Ристе Гораначића и ђакона Александра Савића. Храм Светих Богородитеља Јоакима и Ане, који је низ година био напуштен, сада је поверен Србима на трајно коришћење. У то име, пре почетка службе, све присутне је својим доласком обрадовао викарни бискуп Малтешке курије монс. Јосиф Галеа Курми. Истог дана у вечерњим часовима епископ Андреј је посетио храм Пресвете Богородице Кармелске у Сент Полу, у коме је служена вечерња служба, после које је владика Андреј одржао предавање о животу и делу Светог владике Николаја.

Сутрадан, 7. новембра 2022. године, епископ Андреј је посетио, у пратњи пароха и председника Црквене општине, Надбискупа малтешког г. Чарлса Шиклуну и оца Хектора Шерија у Мдини. Епископ је захвалио надбискупу Шиклуни на доброј вољи коју Католичка Црква на Малти показује према српској заједници. Уследила је посета Канцеларији Амбасади Републике Србије где је владика Андреј разговарао са министаром-саветником г. Бошком Шукићем. У вечерњим часоваима, у новоуређеној парохијској сали у Бизербуџи, Епископ је одржао редовни састанак са Управним одбором Српске црквене општине на Малти.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести