Ктиторска слава манастира Давидовице

Published On: 10/10/2022

Ктиторска слава древног манастира Давидовице код Бродарева, у долини Лима, прослављена је 8. октобра 2022. године светом Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су настојатељ манастира Давидовице архимандрит Нектарије, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић и протођакон Иван Савић. Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљени славски колачи. Преосвећени је, честитајући славу настојатељу манастира Давидовице архимандриту Нектарију и свим присутнима, указао на важност читања Светог Писма и држања препорука на које нас оно упућује:

– Ово је дан у којем сви учествујемо празнично и молитвено иштући од Бога све благослове и добијајући од Њега то што тражимо. Честитајући вам празник желим да сви послушамо оне речи које чусмо из светог Јеванђеља, речи Господа Христа, који позива да се угледамо на Њега, да узмемо јарам Његов на себе, небисмо ли се одморили и нашли покој душама својим. Они који иду за Господом Христом неће узалуд истрошити своје животе него ће живети успешно и чило корачати за Господом Христом кроз сва ова искушења. Он нас позива, у љубави и доброти својој, да се угледамо на Њега, јер, Он зна како треба живети у овом свету, да би се и прошло кроз овај живот и да би се наследио Живот Вечни. То су правила која Он показује на себи. Он нас позива да погледамо у Његов пример. Он је кротак и смирен срцем. Такав образац живота нам Он показује. То је тај успешни образац живота, успешни начин живота. Наши преци су бивали у тешњим животним теснацима од данашњих, и они су их успешно пролазили, захваљујући управо томе што су данашњу Јеванђелску лекцију прихватили и применили у своме животу. Учили се од Кротког, Смиреног и Премудрог Господа. Преподобни Давид, кога данас овако саборно прослављамо, угледао се на Господа и Господ га је обдарио додатним својим даровима. Дао му је да и он може да теши и одмара друге, јер је имао одмор, имао мир у души својој, и као такав, додатно још обдарен од Бога, могао је и другима помоћи, да и други нађу одмор души својој и духовну снагу за живот, у оваквим временима и на оваквим просторима.

Владика је на крају, призивајући Божији благослов на све, пожелео настојатељу манастира Давидовица, архимандриту Нектарију, да Бог дарује да се монашко братство ове обитељи што више умножи, на радост Цркве и на славу Божију.

Саборовање је, у славу Божију а у част Преподобног Давида, настављено за трпезом љубави која је приређена у манастирској трпезарији, уз богоугодне и корисне разговоре. Мештани села Гробница, у коме се налази ова древна српска светиња, пренели су Епископу део својих утисака и искустава живота у њиховом месту истовремено молећи Преосвећеног да им, колико су његове моћи, помогне у решавању неких животних питања из њихове средине. Владика је пажљиво саслушао вредне мештане и рекао да ће им врло радо изаћи у сусрет, нарочито када је опстанак и живот на овим просторима у питању.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести