Митрополит Хризостом у Увцу: Градећи материјални храм градимо чврсту Цркву Божју у нама

Published On: 19/10/2022

У село Увац у општини Рудо 15. октобра 2022. године, на дан успомене Свештеномученика Кипријана, мученика Јустина и преподобног Андреја, у присуству великог броја верника обављено је освећење темеља новог храма Светог Василија Острошког Чудотворца.

Свечани чин освећења обавио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење: архимандрита Кипријана, настојатеља манастира Грађеника; протојереја-ставрофора Александра Топаловића, архијерејског намесника вишеградско-горажданског; протојереја-ставрофора Живка Васића, пароха бјелобрдског; протојереја Драгише Симића, пароха чајничког; јереја Марка Марковића, пароха горажданског; јереја Милана Милановића, пароха загорског (калиновачког); ђакона Василија Пајића.

Током обреда архимандрит Копријан је прочитао повељу Високопреосвећеног Митрополита која је у посебној металној футроли положена у темеље храма. У свом обраћању Високопреосвећени је истакао:

-Браћо и сестре, ево прилике да се сви и свако на свој начин уградимо у овај свети храм, да градећи материјални храм саградимо чврсту Цркву Божју у нама, Цркву у којој је Темељ и Глава сам Христос Господ, а ми живи удови те Цркве Христове. Желим да Вам се захвалим на брзом позиву да дођем у Увац и осветим ове темеље. Вјерујем и надам се да ћете ме ускоро поново позвати да осветим нови храм и служим прву свету литургију. Ваше присуство у овако великом броју, како раније приликом  благослова земљишта за овај храм и побадање часног крста на овом мјесту, те на данашњем освећењу темеља храма потврђује  да смо били у право када смо прије три-четири године инсистирали да се на Увцу подигне храм. Ваша жеђ за молитвом и Литургијом више је него видљива и зато се радујемо и веселимо овом великом и историјском догађају.  Честитамо оцу Жарку и Одбору за градњу храма и свима вама на великом успјеху.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести