Митровдан у Невесињу: Црква је место јединства једних са другима кроз небеско јединство са Христом

Published On: 09/11/2022

На празник Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки г. Димитрије у Невесињу је угостио Преосвећеног Владику будимљанско-никшићког г. Методија.

Светом Литургијом началствовао је владика Методије, уз саслужење владике Димитрија и многобројног свештенства обе епархије. Поводи за сабрање у Невесињу су многобројни. Невесињци тог дана прослављају славу града и митровданско јунаштво, а радост је умножена доласком владике Димитрија који празник прославља као крсну славу и имендан. Празнично сабрање увеличали су многобројни гости и уважене званице, међу којима је био премијер Републике Српске Радован Вишковић праћен представницима друштвеног и политчког живота Херцеговине и Републике Српске.

-Црква је мјесто јединства једних са другима кроз небеско јединство са Христом. Земаљско живљење неодвојиво је од Христа, јер у тренуцима кад човјек посумња или изгуби наду као апостоли на језеру јавља се Његова божанска свјетлост утврђујући вјеру. Свијет као Божја творевина, по себи добра, неизбјежно носи последице Адамовог пада које се пројављују окретањем од свјетлости, а које се савлађују љубављу. Љубав је највећа сила и непобједива тврђава и извор спасења, а хришћанска љубав једних према другима треба да буде израз и слика љубави према Богу, бедедио је владика Методије.

-Јунаштво храбрих митровданских ратника у миру се пројављује као чојство, способност никога не повриједити и сачувати образ, поштење и часност. Сваки човјек је позван да сваки дан користи као нови почетак, градећи себе по узору на свете попут Светог Димитрија, Саве, Василија, поручио је владика Димитрије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести