Освећен храм Покрова Пресвете Богородице у Врању

Published On: 09/11/2022

У навечерје недеље 21. по Педесетници, у храму Покрова Пресвете Богородице у Врању служено је празнично бденије, а Епископа врањског, који је донео мошти Светих сурдуличких мученика, дочекало је свештенство Епархије врањске.

На дан када Црква молитвено прославља Светог великомученика Арету и чудотворну икону Пресвете Богородице Свих жалости радост, епископ Пахомије је савршио чин освећења храма Покрова Пресвете Богородице уз саслуживање свештенства Епархије врањске. Радосни карактер дана и литургијског сабрања употпунило је појање сестара монахиња из манастира светог првомученика и архиђакона Стефана из Горњег Жапског, Дивне Љубојевић и хора Мелоди из Београда уз молитвено учешћа великог броја верног народа.

По литургијском отпусту Епископ је поучном беседом указао на значај сабирања верног народа у храмовима, подсетио на чињеницу да је новоосвећени храм први подигнути и освештани храм у граду Врању после нешто више од сто година и заблагодарио ктиторима храма на несебично исказаној љубави према Светој Цркви. Том приликом, у име пуноће Православне Епархије врањске Владика је доделио грамату породици Стојиљковић.

Подсећања ради, на седници Црквеноопштинског управног одбора црквене општине доњоврањске одржане 17. маја 2021. године донета је одлука да се на имању породице Стојиљковић, који је поменута породица уступила Епархији врањској, подигне храм у част Покрова Пресвете Богородице.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести