Патријарх Кирил освештао Саборни храм у Владикавказу и служио молебан у рушевинама школе у Беслану

Published On: 16/11/2022

Његова светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио је 13. новембра 2022. године чин великог освећења Саборног храма Светог великомученика Георгија Победоносца у Владикавказу и началствовао светом Литургијом у новоосвећеном храму.

По доласку у храм, предстојатељ Руске православне цркве се поклонио моштима Светог великомученика Георгија. Његовој светости су саслуживали високопреосвећена господа митрополити воскресенски Дионисије и ставропољски и невиномиски Кирил и многобројно свештенство. Током малог входа Епископ владикавкаски и алански г. Герасим је уздигнут у достојанство архиепископа.

Истог дана, Патријарх Кирил је посетио Прву школу у Беслану, у којој су 1. септембра 2004. године терористи узели за таоце учеснике свечаног скупа посвећеног почетку нове школске године. Током  три дана у фискултурној сали Прве школе терористи су држали више од хиљаду наставника, ученика и њихових родитеља. У нападу 3. септембра 2022. године убијене су 334 особе, међу којима 186 деце, а повређено је 810 особа.

Сада се школа припрема за отварање меморијалног комплекса, чији би централни део била фискултурна сала, у којој је постављен је крст, док се поред школе гради храм Светих новомученика и исповедника Руске цркве. Патријарх је служио молебан, а потом уручио старешини храма јеромонаху Андреју икону Богородице Толгске, док је рођацима  настрадалих поклонио икону Богородице Казанске. Пошто се уписао у књигу сећања, Патријарх Кирил је засадио спомен дрво у близини храма.

Извор: patriarchia.ru

Најновије вести