Патријарх Порфирије: Небо је наша нада и циљ коме сви тежимо

Published On: 21/11/2022

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 21. новембра 2022. године, на празник Сабора Светог aрхангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних – Аранђеловдан, светом Литургијом у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Његовој Светости су саслуживали преосвећена господа епископи марчански Сава и хвостански Алексеј; изабрани Епископ јегарски архимандрит Нектарије; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије; архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода; архимандрит Василије (Костић); протојереји-ставрофори Владимир Вукашиновић, Бранко Топаловић и Петар Лукић; протојереј Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду; протојереј Славиша Поповић; јереј Арсен Миловановић; протођакони Радомир Перчевић, Драган Радић, Радомир Врућинић и Дамјан Божић; ђакон Николај Вуковић.

Говорећи о анђеоским силама, патријарх Порфирије је рекао да су оне духовне силе, духовна створења која су се једампут за свагда определила да потпуно буду послушна вољи Божјој, а воља Божја је хтела да анђели служе спасењу света и човека:

-И не само то, него да служе спасењу сваког од нас појединачно, зато свако од нас има свог анђела чувара. Када се трудимо да чујемо реч Божју, да чујемо вољу Божју и када желимо да живимо у складу са њом, онда су и анђели уз нас. Анђели арханђели служе домостроју спасења. Бог преко анђела објављује своју вољу онда када је воља Његова усмерена на спасење људског рода и сваког од нас. Међутим, треба да знамо да анђеоске силе имају свој поредак и да чувају свој поредак. Не постоји нико међу анђеоским силама који хоће да спроведе своју вољу. Постоји врло чврсто утврђена небеска хијерархија о којој говоре свети Оци. Имамо девет чинова анђелских и сви анђели у потпуности слободно уклапају себе у тај поредак. Тај небески поредак, који је Богом установљен, постоји и неопходан је и у животу Цркве у целини, али и у животу сваког појединачног дела Цркве, па и у домаћој Цркви.

У сваком животном контексту неопходан је поредак. Неопходно је да се зна ко заузима које место и ко има које послушање. Ред и поредак подрaзумева послушање сваког унутар неког контекста. Ако говоримо о брачној заједници нико није важнији, свако има своје место и своје послушање унутар заједнице. Послушање подразумева наш слободни избор. То није нешто што се намеће, није нешто што нам укида слободу, јер у темељу сваке заједнице и живота сваког појединца јесте послушање. По правилу неопходно је да постоји љубав, јер да нема љубави и поретка у небеском свету, онда замислите какав би хаос био у творевини Божјој. Небо је створено као простор радости, смисла, пуноће и лепоте живота, као наша нада, као циљ ка којем сви тежимо. Небо није географски простор за нас. Небо је место обитавања Бога, а Бог је безграничан, беспочетан, бескрајан. Небо је отуда простор љубави. Небо је место у којем станују анђели и зато небо  јесте простор наше заштите, простор љубави. Да бисмо могли да препознамо и ослушнемо то небо, неопходно је да имамо искорак из себе, а наше заштитно средство које нас води на небо је молитва. Небо као простор љубави јесте простор у који се успињемо молитвом, подвигом, вером нашом. То је оно што је најснажније што нам је дато и то је циљ нашег постојања. Најважније је да будемо у наручју Божјем.

На крају светог евхаристијског сабрања, Патријарх Порфирије освештао је славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

Најновије вести

Повезане вести