Препоручујемо: Документарни филм „Где си, Адаме? “, МТС Дворана, Београд

Published On: 10/10/2022

На репертоару београдске МТС Дворне ових дана се приказује документарни филм „Где си, Адаме?“, који је режирао Александар Запорошенко по идеји протођакона Александра Плиске. Филм приказује монашки живот у светогорском манастиру Дохијару.

Филм „Где си, Адаме?“ сниман је чак четири године тако да је оком камере забележен јединствен начин живота дохијарске монашке заједнице у 21. веку. Аутори несвакидашњег филмског остварења упешно приказују сво богатство духовне ризнице православља на Светој Гори. Ретки снимци иза манстирских зидина преносе аутентичну атмосферу монашког живота, чији је део током целе једне деценије био и идејни творац и продуцент филма, ђакон Александар Плиска. Живећи раме уз раме са дохијарским монасима и делећи са њима свакодневни живот и рад, продуцент је дошао на идеју да њихов подвиг забележи камером.

Дохијар (грч. Μονη ∆οχειαρειου), православни грчки манастир на југозападној обали полуострва Атос, основао је Свети Јевтимије Атонски у 10. веку. У древном здању, десетом у хијерархији од двадесет светогорских манастира, живи око 50 монаха. Главни јунак филма је старац Григорије, дугогодишњи игуман са великим монашким искуством, који пред камерама наглас размишља о животу монаха: -Од свих врлина на Светој Гори највише сам се научио светом трпљењу. Монах ради с љубављу и вером. Потребни су велики напор и труд, иначе ће се манастир претворити у гомилу камења.

Kадрови природе која окружује Дохијар нераскидиво су везани са непрекидном молитвом, указујући да су бисер тог аутентичног византијског пејзажа сами монаси.

Филм „Где си, Адаме?“, који се приказује на репертоару београдске МТС Дворне, на недавно завршеном Фестивалу хришћанске културе у Зајечару добио награде у две категорије: за најбољи филм фестивала и за најбољу камеру.

 

Најновије вести