Свештеничко саветовање у манастиру Преподобног Прохора Пчињског

Published On: 24/10/2022

Сабрање свештенства Епархије врањске у манастиру Преподобног Прохора Пчињског одржано 20. и 21. октобра 2022. године имало је за циљ да се размотре савремени изазови са којима се сусреће свештенство на пољу мисије Цркве у Епархији врањској.

Сабрање је отпочело 20. октобра 2022. године служењем вечерње службе, након чега је јереј Гојко Остојић, парох трговишки, одржап шредавање на тему „Служба свештеника и искушења која долазе од стране медија и друштвених мрежа“, у коме је представљен историјски пут медија, као и генеза питања односа Цркве и медија. Уследила је плодотворна дискусија, која је само потврдила постојање великог броја неодговорених, а актуелних питања.

Саветовање је свој рад наставило по групама: Сарадња са медијима (телевизија, друштвене мреже), Издавачка делатност Епархије врањске, Богослужење, Помоћ ближњима.

Други дан саветовања свештенства Епархије врањске започео је светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење свештенства Епархије врањске. Уследио је радни део скупа на коме су изнети закљуци које су претходног дана усвојени у раду по групама.

На пољу сарадња са медијима (телевизија, друштвене мреже) биће настављене редовне активности, посебно оне које се огледају у  сарадњи са локалним телевизијама. Организоваће се нове емисије са актуелном тематиком. Најављиваће се и преносити значајни догађаји из живота Цркве на простору Епархије врањске. Друштвене мреже биће активније коришћене у циљу мисије Цркве. Часопис Искончић биће објављиван два пута годишње, док ће часопис Искон излазити једампут годишње и превасходно ће имати богословску тематику за шта ће бити задужен нови Уређивачки одбор. Организоваће се предавања, промоције књига и духовни разговори. У складу са календаром дешавања организоваће се свечане академије и летње школе у манастиру Преподобног Прохора Пчињског. Поред редовних богослужења на простору Епархије врањске, свеноћна бденија биће организована једампут месечно у манастиру Светог Николе у Врању, док ће се једампут у току седмице служити акатисти у парохијским храмовима. Организоваће се поклононичка путовања ван Епархије врањске, као и путовања за храмовне славе ради што бољег остваривања мисије Цркве. На нивоу Епархије биће урађена једнообразна социјална карта парохијана и социјална карта свештеника који службују у рубним подручјима Епархије врањске.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести