Владика Јован освештао храмове у Америћу и Буковику

Published On: 17/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован освештао је 15. октобра 2022. године, на празник Светог свештеномученика Кипријана и Преподобног Андреја, храм Светог Никодима, Архиепископа српског, у Америћу.

У новоосвештаној цркви владика Јован је свету архијерејску Литургију, док су саслуживали јеромонах Серафим (Ракановић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, протојереј Александар Марковић, јереј Милутин Гашевић, протођакон Иван Гашић, ђакон Стеван Илић и ђакон Саша Костадиновић.

-Храм символише Цркву као Тело Христово и зато се данас не радује само земља, него се радује и небо. Данас је ово место добило место где ће се савршавати најсветија тајна Цркве -тајна свете Литургије. Литургија је као што ви боље знате од мене предукус Царства Божјега. Зато сваки наш долазак, сваки наш улазак у храм већ улазак у Царство небеско, поручио је владика Јован.

С обзиром на то да је након неколико деценија храм Светог Никодима коначно завршен, као и да је уређена порта, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован је за заслуге у пастирском раду рукопроизвео пароха кораћичког јереја Жељка Милића у чин протонамесника, док је архијерејском граматом и захвалницим одликовао Градску општину Младеновац, предузеће Галантерија Васиљевић, господу Мирослава Васиљевића, Драгутина Животића, Живорада Стевановића и Првослава Стевновића, Душка Ковачевића, Радослава Смиљанића, Александра Вујичића, Слободана Стевановића и гђу Драгану Вујанић.

Сутрадан, 16. октобра године 2022. године, Епископ шумадијски г. Јован је свештенослужио у Буковику код Аранђеловца. Том приликом, епископ Јован је освештао храм Светог архангела Михаила и у часни престо положио честице моштију Светог вечикомученика кнеза Лазара.

Саслуживали су архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Љубиша Ђураш, протонемасници Александар Миловановић, Иван Теодосић и Милош Митровић, протођакон Иван Гашић и ђакони Стеван Илић и Александар Бабић.

-Храм је најлепши када је испуњен народом Божјим на светим богослужењима. Овај је храм предиван, али сваким ваш доласком у њега на богослужење, ви стављате по једну ружу на овај храм, украшавате га својим молитвама и својим делима. Хвала свима који сте и најмање допринели да овај храм буде саграђен и да га данас осветимо Духом Светим, поручио је владика Јован.

На крају сабрања Епископ је доделио грамате признања господи Радовану Милошевићу, Марку Топаловићу, Љубомиру Тимотијевићу, Горану Станичићу, Драгану Јовановићу, Милошу Беговићу, Томиславу Поповићу, Зорану Грујичићу, Радошу Јосиповићу и гђи Александри Јагодић. Орден Светих мученика крагујевачких првог степена Епископ је доделио гђи Косани Видојевић из Буковика, док је орден Вожда Карађорђа доделио протонемснику Дејану Тодоровићу и г. Горану Радоњићу из Буковика. Јереј Милош Митровић је одликован чином протонамесника.

Извор: Епархија шумадјска

Најновије вести