Владика Кирило посетио Костарику

Published On: 24/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноамерички г. Кирило стигао је 18. новембра 2022. године у Костарику.

Владика Кирило је истог дана посетио Министарство спољних послова у Сан Хозеу, где је разговарао са државним секретаром др Арнолдом Андре Тиноком. Владика је упутио поздраве народу и Влади Костарике са жељом да наставе да одржавају дух мира и дијалога који карактерише народ Костарике. Такође, владика Кирило је искористио прилику да представи тешко стање у којем се налази српски народ на Косову и Метохији, залажући се за поштовање основних људских права.

Истог дана, у пратњи свештеника Игнатија Миранде, владика Кирило је разговарао са проф. Емилиом Хименезом и посетио знаменитости Сан Хозеа, главног града Костарике. У поподневним сатима, владика Кирило је разговарао са Оскаром Аријасом Санчезом, добитником Нобелове награде и бившим председником Костарике. Владика је изразио забринутост због тренутних дешавања на Косову и Метохији и затражио од ватреног борца за дијалог и мир да пренесе своје искуство како би се промовисао дијалог и поштовала људска и историјска права српског народа на Косову и Метохији. Владика је др Санчезу поклонио икону, док је он узвратио даривавши своје књиге, а једну је својеручно посветио патријарху Порфирију.

У вечерњим часовима парохијани су организовали свечану вечеру у част владике Кирила, којој је присуствовао и јеромонах Симеон, архијерејски намесник за Колумбију.

Сутрадан, 19. новембра, епископ Кирило, јеромонах Симеон и презвитер Игнатије Миранда су обавили свету тајну крштења Силуана (пореклом из Кине) и Николаја (пореклом из Северне Америке), док су у поподневним часовима служили вечерње.

У недељу, 20. новембра 2022. године, у храму Богородице Владимирске служена је света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ г. Кирило, уз саслужење јеромонаха Симеона и презвитера Игнатија Миранде, настојатеља парохије Светог Петра Цетињског. Богослужењу у храму који припада Руској Заграничној Православној Цркви присуствовали су амбасадор Руске Федерације, представници Министарства спољних послова, почасни конзул Србије, парохијана и старешина храма Георгије Капланов.

Најновије вести